~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..................................................................... ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
................................................................με καθημερινή ενημέρωση από τις Παροικίες των Αρκάδων

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι αγρότες στο στόχαστρο κυβέρνησης και τραπεζών - Η σύ­γκρου­ση με αυτή την πο­λι­τι­κή είναι μο­νό­δρο­μος και για τους αγρό­τες.

   ΚΟΙΝΩΝΙΑ  





Η κυβέρνηση φέρνει μια σειρά από φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες που έχουν χαρακτήρα φοροκαταιγίδας.

Οι αγρό­τες θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν 26% φόρο από το πρώτο ευρώ του ει­σο­δή­μα­τός τους, προ­κα­τα­βο­λή 100% του φόρου της επό­με­νης χρο­νιάς και ΦΠΑ για τα αγρο­τι­κά εφό­δια στο 23%. Επί­σης κα­ταρ­γού­νται οι επι­στρο­φές του ει­δι­κού φόρου για το αγρο­τι­κό πε­τρέ­λαιο, δια­τη­ρεί­ται ο ΕΝΦΙΑ, ενώ τρι­πλα­σιά­ζο­νται οι αγρο­τι­κές ασφα­λι­στι­κές και συ­ντα­ξιο­δο­τι­κές ει­σφο­ρές. 
Έφτα­σε η στιγ­μή που η κυ­βέρ­νη­ση στέλ­νει και στους αγρό­τες το λο­γα­ρια­σμό του μνη­μο­νί­ου, πιο άμεσα αυτή τη φορά, με τε­ρά­στια ποσά που θα ζη­τη­θεί να με­τα­φερ­θούν από τους αγρό­τες στην Ελ­λά­δα στους διε­θνείς και ντό­πιους δα­νει­στές.
Αυτές οι με­γά­λες αλ­λα­γές στην κα­τά­στα­ση των αγρο­τών, των οποί­ων ακόμα δεν έχου­με αντι­λη­φθεί στο σύ­νο­λο των επι­πτώ­σε­ων, θα με­τα­σχη­μα­τί­σουν τον χάρτη της ελ­λη­νι­κής γε­ωρ­γί­ας. Θα πλη­γούν σε ση­μείο εξα­φά­νι­σης οι μι­κροί και με­σαί­οι αγρό­τες και η πρω­το­γε­νής πα­ρα­γω­γή μαζί με τη μι­κρο­με­σαία με­τα­ποί­η­ση θα πε­ρά­σουν στις με­γά­λες αγρο­βιο­μη­χα­νι­κές μο­νά­δες και τις τρά­πε­ζες.
Τα συ­νε­χή οι­κο­νο­μι­κά και πο­λι­τι­κά (μέσω ΚΑΠ και Κα­νο­νι­σμών της ΕΕ) εμπό­δια, που εδώ και χρό­νια δυ­σκο­λεύ­ουν τους μι­κρούς και με­σαί­ους πα­ρα­γω­γούς, διο­γκώ­νο­νται σε αβά­στα­κτο βαθμό με τα νέα μέτρα. Μετά από επτά χρό­νια ύφε­σης η φο­ρο­ε­πι­δρο­μή της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ θα επι­φέ­ρει το τε­λειω­τι­κό χτύ­πη­μα σε με­γά­λο αριθ­μό αγρο­τών και θα θέσει υπό επα­νε­ξέ­τα­ση αν μπο­ρεί κά­ποιος να πα­ρα­μεί­νει στον αγρο­τι­κό χώρο.
Το χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­βλη­μα του μι­κρο­με­σαί­ου αγρο­τι­κού κό­σμου θα έρ­θουν να «κα­λύ­ψουν» οι τρά­πε­ζες (βλέπε Πει­ραιώς, Alpha Bank κ.λπ), με προ­τά­σεις που θα με­τα­φέ­ρουν τις ση­μα­ντι­κό­τα­τες αγρο­τι­κές επι­δο­τή­σεις, τις οποί­ες στο­χεύ­ουν εδώ και χρό­νια, στα δικά τους τα­μεία, με­τα­τρέ­πο­ντας τους αγρό­τες σε ερ­γά­τες της γης τους (για όσο την έχουν ακόμα).
Οι εκ­φω­νή­σεις της πο­λι­τι­κής ηγε­σί­ας έχουν ένα κυ­ρί­αρ­χο και κα­θο­ρι­στι­κό στοι­χείο: τη συμ­μόρ­φω­ση, πάνω απ’ όλα, με το υπο­γρα­φέν μνη­μό­νιο, από την «πρώτη φορά αρι­στε­ρή» κυ­βέρ­νη­ση! Από εκεί και πέρα ξε­κι­νά­νε οι όποιες «προ­σπά­θειες» του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, για… «απά­λυν­ση δυ­σμε­νών επι­πτώ­σε­ων που φέρ­νει η συμ­φω­νία», κατά τις δη­λώ­σεις του ίδιου.
Ποια απά­λυν­ση όμως; Τα έσοδα από τη φο­ρο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση των αγρο­τών έχουν ήδη εγ­γρα­φεί στα προ­σχέ­δια του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και τα ρα­βα­σά­κια για την εί­σπρα­ξη της ανα­δρο­μι­κά (από 1/1/2014) αυ­ξη­μέ­νης προ­κα­τα­βο­λής φόρου είναι ήδη στα χέρια των αγρο­τών.
Οι «λύ­σεις» όπως τα βι­βλία εσό­δων-εξό­δων, από τα οποία θα συ­νά­γε­ται πως… δεν χρειά­ζε­ται να φο­ρο­λο­γη­θούν οι αγρό­τες, η αό­ρι­στη «ανά­πτυ­ξη» (χωρίς να διευ­κρι­νί­ζε­ται ποιον θα ευ­νο­εί, τα καρ­τέλ του γά­λα­κτος ή τους μι­κρούς κτη­νο­τρό­φους), ή η θε­ω­ρία ότι οι «κατά κύριο επάγ­γελ­μα» αγρό­τες δεν θα θι­γούν (που και αυτό είναι προς δια­πραγ­μά­τευ­ση με τους «θε­σμούς») είναι κενές πε­ριε­χο­μέ­νου κι εκ­στο­μί­ζο­νται για «να έχου­με κάτι να λέμε». Όσο για τα πο­λυα­γα­πη­μέ­να στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και πο­λυ­δια­φη­μι­σμέ­να ΕΣΠΑ, ο υφυ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας, αρ­μό­διος γι’ αυτά, Αλέ­ξης Χα­ρί­τσης, ση­μεί­ω­σε ότι η επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα απο­τε­λεί βα­σι­κό πυ­λώ­να του νέου ΕΣΠΑ. Αγρό­τες-επι­χει­ρη­μα­τί­ες λοι­πόν έχουν να ελ­πί­ζουν. Οι υπό­λοι­ποι στα ΕΣΠΑ για ανέρ­γους…
Γι’ αυτό ξε­περ­νά­ει κάθε όριο θρά­σους η δή­λω­ση του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων που είχε πει πως οι αγρό­τες παίρ­νουν ενι­σχύ­σεις από την ΕΕ και γι’ αυτό δεν τους συ­νέ­φε­ρε να μην υπο­γρα­φεί η «συμ­φω­νία» (που λέ­γε­ται «Μνη­μό­νιο ΙΙΙ»).
Οι αντι­δρά­σεις από συ­ντο­νι­στι­κά των αγρο­τών σε όλη την Ελ­λά­δα είναι ήδη ση­μα­ντι­κές. Αυτή τη στιγ­μή, το σύ­νο­λο του μι­κρού και με­σαί­ου αγρο­τι­κού χώρου (γε­ωρ­γοί, κτη­νο­τρό­φοι, αλιείς, έμπο­ροι των λαϊ­κών αγο­ρών) ενώ­νει τις δυ­νά­μεις του και αντι­δρά στη σχε­δια­ζό­με­νη εξα­φά­νι­σή του. Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις, που σχε­διά­ζο­νται σε όλη την Ελ­λά­δα, θα απο­τυ­πώ­σουν και στην πράξη την αντί­στα­ση των αγρο­τών στην εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νί­ων και θα θέσει με πραγ­μα­τι­κούς όρους στους αγρό­τες, αλλά και σε ολό­κλη­ρη την ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία, τι ζη­τά­ει η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και οι δα­νει­στές από τους αγρό­τες στην Ελ­λά­δα και αν το απο­δέ­χο­νται.

Η σύ­γκρου­ση με αυτή την πο­λι­τι­κή είναι μο­νό­δρο­μος και για τους αγρό­τες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου