ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση φέρνει μια σειρά από φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες που έχουν χαρακτήρα φοροκαταιγίδας.
Οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν 26% φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, προκαταβολή 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς και ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια στο 23%. Επίσης καταργούνται οι επιστροφές του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ, ενώ τριπλασιάζονται οι αγροτικές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές.
Έφτασε η στιγμή που η κυβέρνηση στέλνει και στους αγρότες το λογαριασμό του μνημονίου, πιο άμεσα αυτή τη φορά, με τεράστια ποσά που θα ζητηθεί να μεταφερθούν από τους αγρότες στην Ελλάδα στους διεθνείς και ντόπιους δανειστές.
Αυτές οι μεγάλες αλλαγές στην κατάσταση των αγροτών, των οποίων ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί στο σύνολο των επιπτώσεων, θα μετασχηματίσουν τον χάρτη της ελληνικής γεωργίας. Θα πληγούν σε σημείο εξαφάνισης οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και η πρωτογενής παραγωγή μαζί με τη μικρομεσαία μεταποίηση θα περάσουν στις μεγάλες αγροβιομηχανικές μονάδες και τις τράπεζες.
Τα συνεχή οικονομικά και πολιτικά (μέσω ΚΑΠ και Κανονισμών της ΕΕ) εμπόδια, που εδώ και χρόνια δυσκολεύουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, διογκώνονται σε αβάστακτο βαθμό με τα νέα μέτρα. Μετά από επτά χρόνια ύφεσης η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε μεγάλο αριθμό αγροτών και θα θέσει υπό επανεξέταση αν μπορεί κάποιος να παραμείνει στον αγροτικό χώρο.
Το χρηματοδοτικό πρόβλημα του μικρομεσαίου αγροτικού κόσμου θα έρθουν να «καλύψουν» οι τράπεζες (βλέπε Πειραιώς, Alpha Bank κ.λπ), με προτάσεις που θα μεταφέρουν τις σημαντικότατες αγροτικές επιδοτήσεις, τις οποίες στοχεύουν εδώ και χρόνια, στα δικά τους ταμεία, μετατρέποντας τους αγρότες σε εργάτες της γης τους (για όσο την έχουν ακόμα).
Οι εκφωνήσεις της πολιτικής ηγεσίας έχουν ένα κυρίαρχο και καθοριστικό στοιχείο: τη συμμόρφωση, πάνω απ’ όλα, με το υπογραφέν μνημόνιο, από την «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση! Από εκεί και πέρα ξεκινάνε οι όποιες «προσπάθειες» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για… «απάλυνση δυσμενών επιπτώσεων που φέρνει η συμφωνία», κατά τις δηλώσεις του ίδιου.
Ποια απάλυνση όμως; Τα έσοδα από τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών έχουν ήδη εγγραφεί στα προσχέδια του προϋπολογισμού και τα ραβασάκια για την είσπραξη της αναδρομικά (από 1/1/2014) αυξημένης προκαταβολής φόρου είναι ήδη στα χέρια των αγροτών.
Οι «λύσεις» όπως τα βιβλία εσόδων-εξόδων, από τα οποία θα συνάγεται πως… δεν χρειάζεται να φορολογηθούν οι αγρότες, η αόριστη «ανάπτυξη» (χωρίς να διευκρινίζεται ποιον θα ευνοεί, τα καρτέλ του γάλακτος ή τους μικρούς κτηνοτρόφους), ή η θεωρία ότι οι «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες δεν θα θιγούν (που και αυτό είναι προς διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς») είναι κενές περιεχομένου κι εκστομίζονται για «να έχουμε κάτι να λέμε». Όσο για τα πολυαγαπημένα στο ΣΥΡΙΖΑ και πολυδιαφημισμένα ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος γι’ αυτά, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου ΕΣΠΑ. Αγρότες-επιχειρηματίες λοιπόν έχουν να ελπίζουν. Οι υπόλοιποι στα ΕΣΠΑ για ανέργους…
Γι’ αυτό ξεπερνάει κάθε όριο θράσους η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε πει πως οι αγρότες παίρνουν ενισχύσεις από την ΕΕ και γι’ αυτό δεν τους συνέφερε να μην υπογραφεί η «συμφωνία» (που λέγεται «Μνημόνιο ΙΙΙ»).
Οι αντιδράσεις από συντονιστικά των αγροτών σε όλη την Ελλάδα είναι ήδη σημαντικές. Αυτή τη στιγμή, το σύνολο του μικρού και μεσαίου αγροτικού χώρου (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, έμποροι των λαϊκών αγορών) ενώνει τις δυνάμεις του και αντιδρά στη σχεδιαζόμενη εξαφάνισή του. Οι κινητοποιήσεις, που σχεδιάζονται σε όλη την Ελλάδα, θα αποτυπώσουν και στην πράξη την αντίσταση των αγροτών στην εφαρμογή των μνημονίων και θα θέσει με πραγματικούς όρους στους αγρότες, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τι ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δανειστές από τους αγρότες στην Ελλάδα και αν το αποδέχονται.
Η σύγκρουση με αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος και για τους αγρότες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου