~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..................................................................... ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
................................................................με καθημερινή ενημέρωση από τις Παροικίες των Αρκάδων

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2015 με θέμα «το υπέροχο ταξίδι της μετανάστευσης» στον υγρότοπο Μουστού.



Γραφείο Τύπου ΦΔ Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστου

Αγαπητοί φίλοι,
Σας προωθούμε τον απολογισμό της εκδήλωσης που διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανευρωπαϊκής Γιορτή των Πουλιών, στον υγρότοπο Μουστού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υπό τον συντονισμό της Birdlife International και περιελάμβανε εξόρμηση για παρατήρηση και αναγνώριση ειδών πουλιών, ενημέρωση του κοινού για τη μετανάστευση καθώς και εργαστήρι χειροτεχνίας για τα παιδιά. Κοινός στόχος της φετινής διοργάνωσης ήταν η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και των αναγκών των μεταναστευτικών πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής, τα μεταναστευτικά περάσματα και τις περιοχές διαχείμασής τους στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Μάθετε περισσότερα για τη δράση από το επισυναπτόμενο δελτίο τύπου. Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο https://youtu.be/1OCEjiGuulM

Με εκτίμηση,

Πανταζή Αικατερίνη
Ξεναγός Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Τμήμα Πληροφόρησης Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου ΜουστούΆστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ.: 27550 22021 εσωτ. 5, Φαξ: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr
Web: www.fdparnonas.gr


Άστρος, 6/10/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2015 με θέμα «το υπέροχο ταξίδι της μετανάστευσης» στον υγρότοπο Μουστού. 

Καθώς η πλειονότητα των μεταναστευτικών ειδών πουλιών αναχωρούν προς νοτιότερους γεωγραφικούς προορισμούς, σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν τον χειμώνα με ηπιότερες συνθήκες και επάρκεια τροφής, πλήθος ειδών «γέμισαν» την Κυριακή 4.10.2015 με την ξεχωριστή παρουσία και την απαράμιλλη ομορφιά τους τη λιμνοθάλασσα του Μουστού, προκαλώντας τον θαυμασμό των επισκεπτών αλλά και του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (EuroBirdwatch). 


Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, πιστός στο ραντεβού, για 4η συνεχόμενη χρονιά, διοργάνωσε με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εκδήλωση στον υγρότοπο Μουστού που περιελάμβανε εξόρμηση για παρατήρηση και την αναγνώριση ειδών πουλιών, ενημέρωση του κοινού για τη μετανάστευση καθώς και εργαστήρι χειροτεχνίας για τα παιδιά. Η εκδήλωση είχε ως θέμα «το υπέροχο ταξίδι της μετανάστευσης» και τελούσε υπό τον συντονισμό της Birdlife International η οποία αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον. Στόχος της φετινής διοργάνωσης ήταν η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και των αναγκών των μεταναστευτικών πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής, τα μεταναστευτικά περάσματα και τις περιοχές διαχείμασής τους στη Μεσόγειο και την Αφρική. Τη φετινή χρονιά, η εκδήλωση για τον εορτασμό της Γιορτής των Πουλιών συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ημέρα δράσης για τα δικαιώματα και την ευζωία όλων των ζώων.

Από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι ο Φορέας Διαχείρισης προσέφερε στο ευρύ κοινό τον ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και τα βοηθήματα (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης, φωτογραφικό υλικό) που διαθέτει, δίδοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τη φύση και να ενημερωθούν για τα σπάνια και προστατευόμενα είδη που φιλοξενούνται στον υγρότοπο. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες, καθώς και αρκετά μέλη της Φυσιολατρικής Ομάδας Ερμιονίδας από την Αργολίδα. 
Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παράλληλα και η αναλυτική καταγραφή των υδρόβιων ειδών και άλλων ειδών πτηνών που ενδεικτικά περιλαμβάνουν τα: Αλκυόνα Alcedo atthis, Αργυροτσικνιάς Egretta alba, Σταχτοτσικινάς Ardea cinerea, Νανοβουτηχτάρι Tachybaptus ruficollis, Κύκνος Cygnus olor, Δενδρογέρακο Falco subbuteo, Καλαμόκιρκος Circus aeruginosus, Φιδαετός Circaetus gallicus, Νερόκοτα Gallinula chloropus, Φαλαρίδα Fulica atra, Νανοβουτηχτάρι Tachybaptus ruficollis, Πρασινοκέφαλη πάπια Anas platyrhynchos, Σφυριχτάρι Anas penelope, Κιρκίρι Anas crecca, Ψευταηδόνι Cettia cetti, κ.α.

Ευχαριστούμε τον κ. Γιατράκο Χ. και την Hexateam για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού (αεροφωτογραφίες) από την εκδήλωση. 

Φορέας Διαχείρισης
όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου