~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..................................................................... ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
................................................................με καθημερινή ενημέρωση από τις Παροικίες των Αρκάδων

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Καστάνιτσα Αρκαδίας - ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Γιορτή Καστάνου 2012



Μέσα στο χρυσοκόκκινο χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων του καστανεώνα, την μυρωδιά του καπνού από τις καμινάδες των πετρόκτιστων σπιτιών μας, τις γλυκές γεύσεις απ’ τα ψημένα κάστανα, τα ώριμα καβούκια που τρίζουν σε κάθε περπατησιά, και ας ευχηθούμε και με το γλυκό χάδι μιας Οκτωβριάτικης λιακάδας, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί και φέτος στο χωριό μας - στην Καστάνιτσα Αρκαδίας - την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012.


Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας. Μετά από 29 χρόνια καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι να αναδείξουμε την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ως μία από τις σημαντικότερες αγροτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας και ταυτόχρονα να την αναδείξουμε ως ένα θεσμό που έδωσε ζωή και ανάπτυξη στην Καστάνιτσα αλλά και την γύρω περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Το πρωί του Σαββάτου θα προσφέρεται τσάι του βουνού στους πρώτους που θα καταφθάσουν ενώ απο το μεσημέρι θα σερβίρονται παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστή γίδα και βέβαια φαγητά και γλυκά τα οποία θα έχουν ως βασικό υλικό το κάστανο, συντροφιά με κρασί, τσίπουρο και παραδοσιακή μουσική. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λάβουν χώρα διάφορα δρώμενα όπως παρουσίαση παραδοσιακών χορών και παράλληλη αναφορά στην ιστορία προέλευσης του κάθε χορού, από τοπικούς συλλόγους. Πέντε Σεφ θα παρουσιάσουν συνταγές μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής με βάση το Κάστανο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών πιάτων από τις νοικοκυρές του χωριού. Παράλληλα, τη Γιορτή θα πλαισιώνουν εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων δημιουργιών και βέβαια ενημερώσεις σχετικά με το περιβάλλον και το κάστανο από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα. 

Θα είναι χαρά μας να σας καλωσορίσουμε και φέτος στην Γιορτή μας.

Μορφωτικός & Φυσιολατρικός
Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών

Αρκαδία - Βόρεια Κυνουρία  220 01
Τηλ:  Φωτίου Ρία - 6978559494 & Παυλίδης Παύλος - 6942966123     
Email: info@kastanitsa.gr    -   web:  www.kastanitsa.gr

Διοργάνωση :


Αρωγοί :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου